Tuintegeltaks: goed idee of onzin?

Door klimaatverandering zal het aantal (extreme) hoosbuien toenemen. Gemeentes en waterschappen nemen veel maatregelen om de wateroverlast te beperken. Een andere oorzaak zou de ‘verstening’ van tuinen zijn die voor de nodige overlast zorgt. De oplossing: invoering van een tegeltaks.

Wat is de veel besproken tegeltaks
Tegeltaks, oftewel een extra belasting wanneer je teveel tegels in je tuin hebt liggen. Het idee is dat je meer rioolheffing gaat betalen dan de buurman die een groene tuin heeft. Met dit voorstel komt de gemeente Altena in hun ‘beleidsvisie riolering en water’. Want, simpel gezegd: ‘hoe meer tegels, hoe groter de kans op wateroverlast’.
Een groene tuin de oplossing?
‘Tegel eruit, plant erin’ is een actie die al enkele jaren in de groene sector actief is. Partijen als Groei & Bloei, Intratuin, de Bijenhoudersvereniging, de Vlinderstichting etc. maken zich hier hard voor. Meer groen in de tuin betekent dat de tuin het regenwater beter kan opvangen.
Meer voordelen van een groene tuin
De voordelen van meer groen in de tuin blijven niet beperkt tot het opvangen van regenwater. Meer groen betekent meer biodiversiteit. Een groene tuin zorgt voor meer leven in de tuin en uiteindelijk voor meer tuinplezier. Een tuin zonder bestrating is misschien ondenkbaar, maar de uitdaging ligt in het zoeken naar een goede mix.
Meer groen is niet meer onderhoud
We horen en zien dat veel mensen de keuze maken voor veel bestrating om op deze manier minder onderhoud te hebben aan de tuin. Maar met een goed doordacht tuinplan kan een tuin groen worden ingericht terwijl er toch weinig onderhoud nodig is. Wil jij de mogelijkheden bespreken voor jouw onderhoudsvriendelijke groene tuin? Neem dan contact op. Samen kunnen we werken aan een tuin, zonder wateroverlast, maar met veel tuinplezier.
Op deze manier draagt iedereen zijn ‘steentje’ bij!